Dioptrija


Po opravljenem očesnem pregledu boste prejeli izvid na katerem bo zapisana vaša dioptrija. Verjetno se boste spraševali, kaj pomenijo vse številke in oznake na receptu. Ta članek vam bo pomagal razumeti, kaj je dioptrija in kako jo zapisujemo.


Kratkovidnost (miopija)

- Minus dioptrija


Kratkovidnost oziroma minus dioptrija je najpogostejša dioptrijska napaka v očesu, ki v zadnjih letih postaja vse pogostejša.


Dioptrija kratkovidnost


Svetovne statistike kažejo da se pogostost kratkovidnosti v primerjavi z 70' leti do danes skoraj podvojila.


Čeprav točen vzrok za takšno povečanje kratkovidnosti ni znan, veliko strokovnjakov meni, da je preobremenjenost oči povezana z uporabo računalnika in drugimi nalogami, ki vključujejo gledanje na blizu, in genetsko nagnjenostjo za kratkovidnost.


 Dodatno preberite: Simptomi in znaki kratkovidnostDaljnovidnost (hiperopija)

+ Plus dioptrija


Če dobro vidite predmete, ki so oddaljeni, imate pa težavo z ostrenjem predmetov na blizu, ste lahko daljnovidni, oziroma imate plus dioptrijo.

Dioptrija daljnovidnost

Vaš optometrist bo lahko daljnovidnost opredelil tudi z medicinskim izrazom hiperopija ali hipermetropija. Daljnovidnost povzroči, da oči pri gledanju na blizu potrebujejo dodatni napor. Po dolgotrajnem gledanju predmetov na blizu pride do zamegljenega vida, glavobolov in preobremenitve oči. Otrokom, ki so daljnovidni, bo branje povzročalo težave. Otroci imajo zelo močno akomodacijo in lahko plus dioptrijo kompenzirajo z naprezanjem oči, to pa lahko povzroči škiljenje.

Daljnovidnost ni bolezen, tudi ne pomeni, da imate "slabe oči". Preprosto pomeni, da imate neko spremembo na obliki zrkla. Od stopnje spremembe je odvisno, ali potrebujete korekcijske leče s plus dioptrijo.  


Astigmatizem, dioptrija s cilindri


Astigmatizem je eden najbolj nerazumljenih pojmov na našem področju. Pacienti s tem izrazom opisujejo skoraj vse tegobe, od trzanja vek do plavajočih muh v vidnem polju. V resnici pa je astigmatizem dioptrijska napaka, kjer se svetloba, ki potuje skozi oko, ne fokusira enakomerno na mrežnico.


Namen očal z astigmatično dioptrijo je popraviti svetlobo, ki potuje skozi nepravilno oblikovano roženico, tako da jo enakomerno razporedi. To nam omogoča oster vid brez razpršenih žarkov in meglenega vida. V astigmatičnih dioptrijah se količina dioptrije meri v cilindrih, os pa optiku pove, v kateri smeri mora izdelati cilinder v očalih.


Dodatno preberite: Kako odkrijemo astigmatizem?Starovidnost ali presbiopija:

lahko je minus ali plus dioptrija


Presbiopija se običajno pojavi okoli 40. leta, ko ljudje začnejo opažati zamegljen vid med branjem, šivanjem ali med delom z računalnikom. Starovidnosti se ne morete izogniti, čeprav nikoli niste imeli težav z očmi. Tudi kratkovidni ljudje ugotavljajo, da se jim vid na blizu zamegli ob nošenju običajnih očal ali kontaktnih leč, ki jih uporabljajo za gledanje na daleč.


Dioptrija za branje se zapisuje v obliki dodatka na daljavo, oziroma bralne adicije. Ko ima nekdo dioptrijo -5.00 na daleč in +1.00 bralne adicije, pomeni da bodo bralna očala imela -4.00 dioptrijo. Ko pa ima posameznik +5.00 dioptrije na daleč z +1.00 dioptrije adicije bodo bralna očala imela +6.00 dioptrije.  


Dodatno preberite: Kako ukrepamo pri starovidnostiZamegljen vid na enem ali obeh očesih


Zamegljen vid pomeni izgubo ostrine vida, kar povzroči, da so predmeti motni in neostri. Primarni vzroki za nastanek zamegljenega vida so dioptrijske napake – External link opens in new tab or windowkratkovidnost, External link opens in new tab or windowdaljnovidnost in External link opens in new tab or windowastigmatizem – ali External link opens in new tab or windowpresbiopija.


Zamegljen vid je lahko tudi simptom veliko resnejših težav, vključno z External link opens in new tab or windowboleznimi oči, ki vodijo do izgube vida, ali nevrološkimi motnjami. Zamegljen vid lahko prizidane obe očesi, nekaterim pa se pojavi samo na enem očesu.


Dodatno preberite: Kaj povzroča zamegljen vid in kako ukrepamo


Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na očesni pregledSorodni članki:

- Kratkovidnost ali miopija

- Kratkovidnost se slabšla z leti izobrazbe

- Astigmatizem

- Sindrom računalniškega vida

- Obremenjenost oči zaradi uporabe računalnika