Očesni pregled


Kako poteka očesni pregled


Pregled vida in oči

Redni pregledi oči so ključnega pomena za jasen in dober vid. So tudi pomemben pokazatelj splošnega zdravja. Ob pregledu se preveri zdravje vaših oči in lahko se najde pokazatelje drugih zdravstvenih stanj. Obstaja veliko različnih načinov za izvedbo testov pri pregledu oči.


V tem vodniku je prikazanih nekaj značilnih primerov. Vsak pregled je prirejen tako, da bo ustrezal vašim potrebam, zato ne boste deležni čisto vseh opisanih testov.
 


Kaj se dogaja na testiranju oči?


Ko greste na pregled oči, morate s sabo vzeti morebitna očala, ki jih imate, imena zdravil za oči, ki jih jemljete, in podatke o kontaktnih lečah, če jih nosite. Pregled oči običajno zajema naslednje, morda v nekoliko spremenjenem vrstnem redu:

1.  Pogovor o razlogih vašega obiska


Lahko je pregled samo rutinski, lahko imate posebne težave z očmi ali vidom, morda pa vas je poslal splošni zdravnik (SZ). V ozir je treba zajeti tudi posebne zahteve vaših oči, ki so povezane z vašim delom in prostim časom. Optometrist vas bo povprašal tudi po vašem splošnem zdravstvenem stanju, zdravju vaše družine in če ima kdo v družini kakšno očesno bolezen.


2.  O vašem splošnem zdravstvenem stanju in življenjskem slogu


Optometrist vas bo povprašal glede vašega zdravja, zdravja v družini, kakšno delo opravljate in kakšen je vaš življenjski slog. Razumevanje vaših potreb, povezanih z vidom, je nadvse pomembno, še toliko bolj, če so posebne težave razlog vašega obiska.
 

3.  Preverjanje stare dioptrije na lensmetru


Če ne vemo, kakšna je vaša trenutna dioptrija, jo lahko naprava, imenovana lensmeter/fokometer, razbere z vaših očal, ki jo potem primerjamo z rezultati, ki jih je s pregledom dobil optometrist.
 

4.  Preverjanje vida


Optometrist vas bo prosil, da s table preberete črke. Za tiste, ki ne znajo brati, so testi prilagojeni tako, da ugotavljajo slike ali usklajujejo slike in črke.
 

5.  Pregledovanje zunanjega dela očesa


V sprednji del očesa vam optometrist posveti svetlobo, da preveri stanje očesa in kako se odziva na svetlobo.
 

6.  Pregledovanje notranjega dela očesa


Za pregledovanje zadnjega dela očesa se uporablja oftalmoskop. S svetlobo iz oftalmoskopa optometrist posveti v oko in ko gledate v različne smeri, preveri njegovo zdravstveno stanje.
 

7.  Preverjanje očesnih mišic


Optometrist bo preveril ali mišice, ki nadzirajo premikanje očesa, dobro delujejo.
 

8.  Preverjanje vida, da ugotovimo, ali potrebujete očala


Če potrebujete očala, da bi bolje videli, bo optometrist s skrbnim pregledom točno ugotovil, kakšno dioptrijo potrebujete. Morda vam bo posvetil v oko in vas prosil, da si pogledate črke ali slike na tabli s pomočjo različnih stekel na posebnem okvirju ali napravi.
 

9.  Preverjanje očesnega pritiska


Povečanje očesnega pritiska je lahko znak za glavkom. Obstajata dva različna načina za ugotavljanje pritiska. Pri prvem s pomočjo kapljic za kratek čas optometrist omrtviči oko, nato pa pred oko postavi posebno napravo. Pri drugem načinu pa najmanj tri-krat s posebno napravo pihne zrak v prednji del očesa. Oba postopka sta povsem neboleča.
 

10.  Na koncu pregleda oči


Optometrist se bo z vami pogovoril o rezultatih in zdravstvenem stanju vaših oči. Če očal ne potrebujete, vam bo izdal potrdilo, ki to potrjuje. Če pa očala potrebujete, vam bo izdal recept za očala. Z receptom lahko nato kupite očala v kateri koli optiki.


Vprašanja za optometrista


Vprašate lahko kar koli vas zanima v zvezi z opravljenim pregledom, na primer:


  • Kdaj moram nositi očala?
  • Kako se imenuje moja dioptrijska napaka?
  • Kako velika je moja dioptrija?
  • Ali je moje oko na splošno zdravo in ni znakov drugih očesnih bolezni?
  • Kdaj na pridem na ponovni pregled?
  • Kako pogosto naj hodim na preglede oči?
  • Zakaj moram v bolnico ali k osebnemu zdravniku?
  • Ali naj pregled oči opravi še kdo iz moje družine?


PREDŠOLSKI PREGLEDI ZA OTROKE


Nudimo preventivne preglede oči in vidne funkcije za predšolske otroke.

Pri otrocih uporabljamo slikice namesto črk. Dioptrijo izmerimo z objektivno metodo skijaskopije - retinoskopije. Pregled očesnega ozadja, pregled očesne motorike, zenice, prisotnost škiljenja, barvni vid, konvergenco, globinski vid in stereovid.

OTROCI IN KONTAKTNE LEČE


Kontaktne leče za otroke svetujemo od 12 leta naprej. Pred pregledom za kontaktne leče morate pri nas opraviti pregled za očala, v primeru da otrokovo očesno stanje ali zrelost nista primerna, vam bomo kontaktne leče odsvetovali.

GERIATRIČNI PREGLED VIDA ZA STAREJŠE


Posebno pozornost nudimo starejšim občanom. Pri očesnem pregledu starejših si vedno vzamemo 30-minutni termin. Tudi v primeru ko je prisotna siva mrena ali starostna degeneracija makule, se potrudimo izboljšati vid z najboljšo možno očalno dioptrijo. Ko z očali ni možna izboljšava, pomagamo izboljšati vid z vidnimi pripomočki, kot so povečevalna stekla ali pa najnovejše digitalne naprave, ki lahko povečajo črke tudi več kot 100-krat.


Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na pregled očiSorodni članki:

- Pregled vida in oči

- Pregled vida za otroke

- Zakaj so pomembni redni pregledi oči

- Pregled za kontaktne leče

- Kdo je optometrist

- Članki o vidu