Odstop steklovine

 


Kaj je vitreus ali steklovina?


Steklovina je prozorna želatinasta snov v očesu, ki zavzema prostor za lečo in pred mrežnico, plast na zadnjem delu očesa, ki je občutljiva na svetlobo. Sestavljena je iz 99% vode. Preostali odstotek je sestavljen iz snovi, ki so pomembne za ohranjanje oblike steklovine. Pritrjena je na zadnjo stran mrežnice, to je plast tkiva, ki pretvarja svetlobo v sliko, kot jo vidijo možgani.


Zakaj pride do odstopa steklovine?


V srednjih letih postane steklovina bolj tekoča in se skrči. Trdnejši želatinast osrednji del postane bolj tekoč, s tem pa se zunanji del (skoraj) loči od mrežnice. Včasih se povezava med steklovino in mrežnico pretrga in steklovina se loči od zadnjega dela očesa (odstopi).


Kakšni so simptomi odstopa steklovine?


Številni ljudje ne vedo, da se jim je razvil odstop steklovine, nekateri pa lahko opazijo simptome, kot na primer motnjave ali svetlobne bliske. Motnjave so lahko v obliki majhnih pik, krogov, črt, oblakov ali mrež. Ljudje lahko opazijo le eno večjo motnjavo, ki je lahko zelo moteča in otežuje branje.


Zakaj se vidijo svetlobni bliski?


Odstop steklovine povzroča tudi svetlobne bliske. Ko zunanji del steklovine odstopi od mrežnice, lahko za sabo povleče tudi membrano, občutljivo na svetlobo, še posebej na mestu, kjer je steklovina močno pritrjena na mrežnico. Na teh mestih vlečenje steklovine stimulira mrežnico. Stimuliranje povzroči občutek svetlobnih bliskov, saj možgani vse stimulirane signale iz mrežnice tolmačijo kot svetlobo.


Je odstop steklovine resno obolenje?


95% primerov odstopa steklovne nima nobenih zapletov, vendar v treh mesecih po takšnem dogodku obstaja tveganje natrganja mrežnice, kar lahko vodi v odstop mrežnice. V 5% primerov so nakazani znaki natrganja mržnice, zato je potrebna takojšna napotitev na očesno kliniko.


Ali so natrganja mrežnice resna?


Včasih je steklovina tako močno pritrjena na površino mrežnice, da umik steklovine mrežnico zelo močno potegne za seboj. Pri nekaterih ljudeh lahko to vodi v natrganje mrežnice, kar posledično lahko pripelje do izgube vida, saj mrežnica lahko odstopi.

Opozorini znaki natrganja ali odstopa mrežnice so povečanje velikosti in števila motnjav in sprememba ali povečanje svetlobnih bliskov. Če imate katerega koli od navedenih simptomov, morate v naslednjih 24 urah poiskati zdravniško pomoč . To je še posebej pomembno, če v vidnem polju zaznate temno "zaveso", ki vam zastira pogled.

Hitra pomoč bo lahko pomenila zdravljenje natrganja preden pride do odstopa, kar povečuje možnosti za dobro okrevanje po odstopu mrežnice, ki se je začelo.


Ali bo po odstopu steklovine prišlo do izgube vida?


Odstop steklovine sam po sebi ne povzroča trajne izgube vida. Ostrina vašega vida bi morala ostati enaka, torej boste po pojavu odstopa steklovine videli enako kot prej. Na začetku boste lahko imeli nekaj težav zaradi motnjav ali bliskov svetlobe, vendar ti ne povzročajo trajne izgube vida.

Edina nevarnost je majhna verjetnost za natrganje mrežnice, ki lahko vodi v njen odstop. Pomembno je poudariti, da sta natrganje mrežnice in odstop mrežnice zelo redka pojava in zelo malo ljudi, ki jih doleti odstop steklovine, dejansko razvije katerega od teh dveh zapletov.


Ali se lahko kar koli stori za pomoč pri odstopu steklovine?


Na žalost se na zdravniškem področju za ta pojav ne da storiti ničesar in ljudje se običajno navadijo na življenje z motnjavami. Možgani se na motnjave privadijo in jih s časom ne upoštevajo več, tako da postanejo problematične samo ob močni svetlobi.

Pomembno si je zapomniti oceno, da se odstop steklovine pojavi pri 75% populacije nad 65.letom starosti in da je dokaj neškodljivo obolenje, čeprav ga spremljajo moteči simptomi, a običajno ne ogroža vida.

Ker so si simptomi teh dveh obolenj tako zelo podobni, boste razumeli, da moramo temeljito preučiti takšne primere, kot da gre za nujno stanje. Razširjanje zenice je pomemben del pregleda, ki v povprečju traja okoli 30 minut in omogoča, da je vse izvedeno tako, kot je treba. Zato svetujemo, da vse simptome jemljete resno in poiščete strokovno pomoč, čeprav pri večini ljudi ti simptomi ne narekujejo nič drugega kot normalne fiziološke spremembe zaradi procesa staranja.


V primeru pojava večjega števila motnjav, svetlobnih bliskov ali zavese, ki vam zastira vid, morate takoj stopiti v stik z očesnim specialistom. V Optiki Oblak vam bomo z veseljem pomagali.

Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na očesni pregledSorodni članki:

- Megleni vid

- Dvojni vid

- Trzanje veke in očesa

- Zakaj so pomembni redni očesni pregledi