Vid po 40. letu


Vid po 40. letu


Presbiopija – naravna sprememba vida

 

Po dopolnjenem 40. letu starosti se vaš vid začne spreminjati. Presbiopija, zamegljen vid na blizu, prej ko slej prizadene vsakega. Brez skrbi – potrebujete le test oči, ki bo pokazal, katera očala so za vas najprimernejša.

Bifokalna stekla


Če potrebujete očala tako za na daleč kot na blizu, so morda bifokalna stekla prava za vas. Dve različni dioptriji v enem steklu pomenijo, da vam ni treba več nositi s seboj dvojnega para očal.


Multifokalna stekla

 

Multifokalna stekla nudijo vse prednosti različnih dioptrij znotraj istega stekla, vendar različni dioptriji ne loči jasna razmejitvena linija. Razmejitvena linija se postopoma spreminja iz dioptrije na daleč v dioptrijo na blizu, zato je videz stekel povsem običajen in jih lahko nosite v službi, ko vozite ali zunaj.


Očala za branje

 

Ko potrebujete malo pomoči pri branju časopisa ali knjige, očala za branje predstavljajo čisto preprosto rešitev. S pravo dioptrijo bodo črke ostre in tako boste še naprej lahko uživali pri reševanju najljubših križank ali branju najljubših avtorjev.


Kontaktne leče

 

Ko očala niso priročna, poskusite s kontaktnimi lečami. Pri športu in aktivni rekreaciji, ali ko bi radi nekoliko spremenili zunanjost, so naše kontaktne leče dobrodošla sprememba, ki vam omogočajo večjo izbiro. Obstajajo tudi takšne z multifokalno dioptrijo.

 

Katera očala so prava za vas?

 

Če potrebujete očala, ne veste pa, katera bi bila za vas najboljša, vam bo naš optik z veseljem priporočil različne možnosti. Nudimo vam tudi nekaj praktičnih nasvetov pri izbiri očal glede na obliko obraza in barvo kože.


Dr Emil Oblak, optometristNaročilo na pregled očiSorodni članki:

- Očesni pregled

- Zamegljen vid

- Delovna produktivnost in sindrom računalniškega vida

- Suhe oči

- Navodila za izbiro očal